"Una experiència necessària i enriquidora que suma pel català"
Quan arriba l'estiu, algunes parelles lingüístiques fan una aturada en el camí. És el cas de la Núria i la Maricela, una parella de Girona que es va posar en marxa l'octubre passat i que ha fet trobades regularment fins ara.
És una de les més de 200 que s'han format durant aquest curs al Servei Local de Català de Girona i l'hem acompanyat en l'última trobada d'aquest curs.
La Maricela és colombiana i fa un any i cinc mesos que viu a la ciutat. De seguida es va inscriure a un curs de català per tal d'aprendre la llengua del país que l'ha acollit. Quan va arribar al nivell Bàsic 3 li van suggerir inscriure's al Voluntariat per la llengua i no s'ho va pensar dues vegades: "Considero que interactuar amb una altra persona m'ajuda a practicar, millorar la pronunciació i enriquir el lèxic".
La Núria és gironina i feia temps que li rondava pel cap participar al Voluntariat per la llengua, però no trobava el moment adequat per fer-ho. L'any passat un fet va ser detonant per fer-ho. "Vaig assumir el càrrec de regidora de llengua catalana a l'Ajuntament de Girona i vaig pensar que era el moment de fer el pas endavant".
Voluntària i aprenenta es van conèixer durant l'acte de presentació de les parelles lingüístiques a la ciutat i allà va ser on la Maricela va descobrir que la seva voluntària era regidora. "En el moment que em van assignar la Núria no entenia quina era la seva funció pública. No sabia en què consistia la seva feina. Ara ja ho he entès una mica i admiro la seva tasca. També admiro la seva dedicació i l'esforç que fa per enfortir el català".
Tot i que al principi semblava que costaria fer trobades de manera regular, totes dues s'han anat trobant per prendre alguna cosa en algun dels establiments col·laboradors o per anar al mercat. "Hem compartit molt bones estones i he après moltes coses de Colòmbia, el país d'origen de la Maricela", assegura la Núria.
A la Maricela li agrada molt estudiar català, però troba a faltar oportunitats per practicar-lo. Per això valora molt positivament la trobada setmanal amb la voluntària. "He après a tenir més confiança a l'hora de parlar. He agafat com a exemple la seva expressió i m'ajuden molt les seves correccions".
Totes dues estan molt satisfetes amb l'experiència. "És un voluntariat que no requereix cap més esforç al voluntari que parlar català. I, de retruc, connectes amb una altra persona, amb la seva realitat, el seu país d'origen i la seva cultura", apunta la Núria.
Per la seva banda, la Maricela creu que participar en el programa "m'ajuda a comunicar-me millor i és una manera excel·lent de practicar i parlar amb confiança. El recomano totalment!".