Preguntes freqüents
Resol els teus dubtes sobre el Voluntariat per la llengua.
El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.
Hi ha dues modalitats: presencial (les parelles han d'assistir al lloc de trobada que hagin acordat) i virtual (les parelles fan la trobada per mitjà de videotrucada o videoconferència).
Per ser voluntari has de tenir 18 anys o més i parlar habitualment en català.
Per ser aprenent has de tenir 18 anys o més, entendre el català i parlar-lo una mica (nivell B3 dels cursos del CPNL en endavant, aproximadament).
Per inscriure-t’hi has d’omplir la fitxa al web www.vxl.cat o a l’oficina de català o servei de català del Consorci per a la Normalització Lingüística que tinguis més a prop de casa.
Trobar-te una hora a la setmana, durant un mínim de 10 setmanes, per conversar en català. Podeu quedar el dia que vulgueu i al lloc que decidiu. Podeu parlar dels temes que vulgueu, però si necessiteu suport podeu consultar el web del CNL, www.cpnl.cat/vxlgi, on trobareu diferents temes per parlar i altres recursos que us poden ajudar en les vostres trobades.
Podeu trobar-vos a qualsevol lloc que us sembli bé a tots dos, com ara un bar, un museu, el mercat del barri o poble, una botiga, un centre cívic, un cinema, el passeig, un lloc emblemàtic del municipi... Alguns els trobareu identificats com a punts de trobada o establiments col·laboradors amb un adhesiu a l'entrada.
Els establiments col·laboradors són gairebé 5.000 comerços, bars, restaurants, etc. que, a més d'atendre't en català, t'ajudaran a practicar-lo si l’estàs aprenent. Els trobaràs identificats amb un adhesiu d'"Establiment col·laborador".
Alguns, a més, ofereixen descomptes amb el carnet de VxL. Pots consultar-los a www.vxl.cat/establiments.
El primer dia és important crear un clima còmode per poder parlar amb naturalitat. Pots presentar-te: dir d'on ets, de què treballes, quines aficions tens... i demanar a la teva parella lingüística que es presenti.
També és un bon moment per organitzar les properes trobades i decidir, per exemple, si sempre quedareu el mateix dia i a la mateixa hora, o si cada setmana pactareu el dia i hora de la següent trobada.
Si no t’avens amb la parella lingüística o no és formal has de dir-ho al dinamitzador de VxL al més aviat possible per buscar-te una altra parella.
Si t'ha sortit un imprevist i no pots quedar amb la teva parella, el més important és que l'avisis al més aviat possible. Després ja decidireu com recupereu aquesta hora.
Has de comunicar-ho al dinamitzador de VxL, que al llarg de les 10 setmanes haurà anat fent un seguiment de les vostres trobades. Després, podràs fer 10 hores més amb la mateixa parella o amb una altra, o bé podràs descansar.
Sí, sempre que hàgiu fet les 10 hores, pots rebre un diploma que justifica que has participat al programa, però no és un certificat oficial. Has de demanar-lo a l'oficina o servei de català on t'has inscrit o bé al teu dinamitzador.
Si ets aprenent, només pots tenir una parella lingüística, amb la qual podràs repetir.
Si ets voluntari, pots tenir tantes parelles lingüístiques com vulguis. El més recomanable, però, és que quedeu en hores diferents, per tal que els aprenents aprofitin al màxim l'hora de conversa.
Si participes en el programa, tindràs un carnet en el mòbil (o en paper, si ho prefereixes) que et permetrà obtenir descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya. Te'l facilitarà el teu dinamitzador del VxL. Pots consultar tots els avantatges a www.vxl.cat/carnet.